99 процента от отпадъците на домакинство в Швеция се преработват. Заводите

...
99 процента от отпадъците на домакинство в Швеция се преработват. Заводите
Коментари Харесай

Моделът на бъдещето - как работи кръговата икономика по света

99 % от отпадъците на домакинство в Швеция се преработват. Заводите за преработване се намират на не повече от 300 метра от жилищните региони на градовете, а близо половината от боклука на страната се изгаря, което разрешава произвеждането на сила.

Скандинавската страна е единствено един от отличниците в света по кръгова стопанска система - а точно удължение на виталния цикъл на продуктите. На процедура това значи допустимо най-дълго шерване, заемане, наново потребление, корекция и преработване на съществуващи материали. 

Когато един артикул доближи края на живота си, материалите, от които е формиран, не престават да се употребяват по различен метод. Това се прави още веднъж и още веднъж и по този начин се понижава до най-малко изхвърлянето на отпадък.

Тази новаторска идея може да бъде решението на прекомерното генериране на боклуци. Според отчет на Световната банка до 2025 година човечеството ще създава 2,2 милиарда тона отпадък на година.

Екопроектирането, преработването и други сходни ограничения, заложени в кръговата стопанска система, могат да доведат до чисти икономии за предприятията в Европейския съюз в размер на 600 милиарда евро или 8% от годишния им оборот. 

Европейската комисия пресмята още, че спомагателните ограничения за повишение на продуктивността на ресурсите могат да доведат до увеличение на Брутният вътрешен продукт с близо 1% до 2030 година и по едно и също време с това ще основат над 2 милиона спомагателни работни места.

Преходът към кръгова стопанска система също по този начин ще понижи екологичното замърсяване, ще облекчи проблемите с набирането на първични материали и ще ускори нововъведенията и конкурентоспособността.

През 2015 година Европейският съюз одобри проект за кръговата стопанска система , в който дефинира предпочитаните материали - аграрни артикули и боклуци, дърво и хартия, пластмаси и метали.

Година по-късно стартира планът за кръгова стопанска система CESME за дребни и междинни предприятия в границите на Програмата INTERREG Европа. Страните по плана споделят опит, пробват се да разпознават най-хубавите практики и да дават насоки на дребния и междинен бизнес по какъв начин да се включи в кръговата стопанска система. CESME се чака да продължи четири години до март 2020 година

Рим от дълго време се бори с рецесия с битовите боклуци, а Австрия има свободни мощности в цех за произвеждане на сила от боклук край Виена. Сделката сред италианците и австрийската компания EVN е образец за плюсовете на кръговата стопанска система. Боклуците се транспортират с влакове през Северна Италия, минават през Алпите и най-после идват в завода на EVN в Цвентендорф на брега на Дунава. Те биват изгаряни и модифицирани в парещ пушек, който от своя страна генерира пара. Парата бива доставена до прилежащата електроцентрала, където се преработва в електричество, захранващо 170 000 къщи в провинция Долна Австрия.

Споделените пътувания , известни у нас, също могат да бъдат причислени към кръговата стопанска система. Статистиката в Дания демонстрира, че една кола транспортира приблизително по 1,4 души и стои паркирана към 23 часа дневно. Предприемачи основават платформата GoMore, през която продават празни места в колите. Още от 2005 година милиони консуматори я посещават, а 300 хиляди места са били заети.

Друг сполучлив образец - едно от премеждията пред производителя на бира Carlsberg е процесът по бутилиране, който е виновен за 45% от въглеродните излъчвания, генирирани от заводите на компанията. Фирмата стартира да си партнира с Датския механически университет, с който съумяват да основат първата в света изцяло разградима бутилка за бира . Тя е произведена от дървесни фибри.

Изследвания сочат, че стилната промишленост е втората най-замърсяваща в света поради дългата верига на извличане на материали, произвеждане и превоз. Според изследване на World Resource Institute средностатистическият консуматор купува 60% повече продукти спрямо 2000 година, само че употребява всеки от тях двойно по-малко. Примери за повторна и удължена приложимост на облекла има доста, включително у нас. Целият бизнес на българската платформа Remixshop.com е основан на преработване и повторна употреба на положителните облекла и аксесоари. Тя предлага на клиентите си да продават свои непокътнати фешън продукти.

От кръговата стопанска система печели и различен български бранд - Zona Urbana. Фирмата създава портмонета, калъфчета и даже чанти от рециклирани материали. Интересният дизайни на продуктите на Zona Urbana ѝ носи триумф и марката към този момент има 3 магазина в центъра на София. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР